5 pomysłów na wegański lunch do pracy

penne 2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Słowem lunch określa się z angielskiego szybki, lekki posiłek spożywany w trakcie krótkiej przerwy obiadowej w pracy, najczęściej w godzinach 10-13. Według definicji jest to posiłek jednodaniowy serwowany bez zupy, a także bez przystawki. Coraz częściej lunch staje się głównym posiłkiem, który spożywamy w trakcie dnia. W obecnych czasach pracujemy coraz więcej, po pracy odbieramy dzieci ze szkoły, robimy zakupy, odwiedzamy pocztę, załatwiamy inne drobne sprawy na mieście, które wydłużają czas powrotu do domu często do wieczora. Szykując lunch w domu na kolejny dzień w pracy planujemy posiłki, które dadzą nam energię i zaspokoją głód, aż do godzin wieczornych. Wiele osób zamawia posiłki w pracy z pobliskich restauracji, czy firm cateringowych. Dobrze mieć taką możliwość, jeśli nie zdążyliśmy przygotować swojego lunchu na następny dzień. Jeśli jednak jesteś wegetarianinem lub weganinem, wybór posiłku zamawianego z miasta może być mocno ograniczony. Zachęcam Cię, abyś wtedy, kiedy tylko możesz szykował własne jedzenie do pracy. Wtedy masz pewność świeżości i jakości produktów, wpływ na swoją dietę oraz co ważne – oszczędzasz pieniądze. Oto 5 przykładowych wegańskich propozycji lunchowych do pracy z różnych stron świata. … Czytaj dalej

Szpinak z czosnkiem i pomidorami wg Diety dr Dąbrowskiej

Szpinak z czosnkiem i pomidorami 1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

W czasie postu powinniśmy spożywać jak najwięcej surowych, zielonych liści w formie soku lub surówki. Liście szpinaku są pełne przeciwutleniaczy, są bogate w witaminę C, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy. Zawiera także witaminy A, B6, E oraz K. Jedzenie szpinaku zaleca się osobom zestresowanym, cierpiącym na problemy z układem krążenia. Szpinak podczas obróbki termicznej zachowuje dużą część swoich wartości odżywczych, a podany na ciepło może zaspokoić naszą chęć na gotowany posiłek podczas postu. Proste i szybkie, a smaczne, zdrowe, a nawet sycące 🙂

… Czytaj dalej

Krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami

Krem z cukinii i białych warzyw 3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Na moim blogu możesz teraz znaleźć przepisy postne według Diety dr Dąbrowskiej. Za sobą mam 4 posty dr Dąbrowskiej. Każdy z nich przyniósł mi inne doświadczenia i inne uleczenie. Polecam tę dietę wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie, zmienić nawyki żywieniowe lub uporać się ze swoją dolegliwością. To prawdziwy reset dla organizmu, a na poście też można jeść smacznie i co najważniejsze – można się najeść 🙂 Dzisiaj polecam zupę krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami. Zupy kremy pomogą Ci przetrwać post w chłodniejsze dni, gdy masz ochotę na ciepły i sycący posiłek. … Czytaj dalej

Zapiekanka z ziemniaków i brokuła z sosem z nerkowców

zapiekanka z ziemniaków i brokuła 1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Zapiekanki to proste, szybkie i sycące dania, idealne na jesień. Wystarczy pokroić warzywa, poukładać warstwowo i włożyć do piekarnika. Zapiekanka robi się sama. Ziemniaki, brokuł, sos pomidorowy i szybki sos z nerkowców. Składniki dostępne jesienią i zimą, w pełni wegańskie i zdrowe. Orzechy nerkowca stanowią prawdziwą kopalnię minerałów: magnezu, fosforu, cynku, miedzi. Są bogate w witaminy z grupy B. Wspierają pracę układu krążenia, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają stanom depresyjnym, które w okresie jesiennym zdarzają się nam znacznie częściej.  … Czytaj dalej

Wegańskie Mac and Cheese

macandcheese1_1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Nazwa dania wegańskiej wersji brzmi zabawnie, ale to naprawdę możliwe, by uzyskać smak i konsystencję oryginalnego dania bez użycia sera 🙂 Bazą wegańskiego Mac and Cheese może być ziemniak, kalafior, a nawet dynia. Ja przetestowałam wersję mieszaną kalafior i dynia i okazuje się, że co jakiś czas wracam ze smakiem do tego dania. Jest to zdrowsza wersja serowego makaronu, bez białka i tłuszczu zwierzęcego, kremowa i sycąca. … Czytaj dalej

Orkiszowe tosty z pastą bezjajeczną i warzywami

rokiszowe tosty.JPGSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Komu tęskno do wiosny? Mi już bardzo. Nie mogę doczekać się cieplejszych dni, słońca, zieleniących się drzew i śpiewu ptaków. Na szczęście ten piękny czas jest już bliżej, niż dalej. Nastrajam się na te chwile, więc dziś na śniadanie były bardzo wiosenne tosty z pastą z ciecierzycy i szczypiorku z dodatkiem czarnej soli, która nadaje jajecznego posmaku. Do tego warzywne towarzystwo rzodkiewek i pomidorów. Przyciągamy wiosnę!!!! … Czytaj dalej

Quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

quiche ze szpinakiemSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Quiche to rodzaj kruchego, słonego placka wypełnionego jajeczno-śmietanowym wytrawnym farszem z dodatkiem mięsa, warzyw i sera. Brzmi bardzo niewegańsko, he? Ale po to mamy w sklepach tak dużo wegańskich produktów, żeby klasyczne potrawy oparte na produktach pochodzenia zwierzęcego, zmieniać w roślinne cuda. Tak powstał mój quiche. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. … Czytaj dalej

Dal z żółtej soczewicy

dal z soczewicy 1Szlaczek wordpress WEGEWEDADawno mnie tu nie było, ale czas to zmienić. Mam nadzieję, że uda mi się wrócić do regularnego publikowania ciekawych, wegańskich przepisów. Zima za oknem, to dziś mam dla Was Dal z soczewicy, rozgrzewający, pikantny, sycący i bardzo prostu w przygotowaniu. Dahl to tradycyjne indyjskie danie przyrządzane z roślin strączkowych takich, jak fasola, groch, soczewica, ciecierzyca z dodatkiem aromatycznych przypraw, jak kurkuma, kumin, czy curry. Dla mnie to po prostu paciaja z soczewicy, ale za to jaka pyszna.

… Czytaj dalej

Dynia faszerowana kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i tofu

Dynia faszerowana 1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Dynia to jedno z tych warzyw, z którego da się wyczarować dosłownie wszystko: makaron, kaszotto, ciasto, co tylko chcesz 🙂 Dziś proponuję dynię faszerowaną kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i tofu. Dynia piżmowa ma tę zaletę, że po upieczeniu jej skóra nadaje się do jedzenia, przez co dynia piżmowa doskonale nadaje się do faszerowania i jest prosta w przyrządzeniu, oszczędzając nam pracy związanej z oddzielaniem skóry od owocu. W dodatku dynia piżmowa ma piękny kształt i cudny pomarańczowy kolor. Dynia faszerowana nadaje się na codzienne danie, jak i uroczyste przyjęcie, bo na stole prezentuje się bardzo wykwintnie.

… Czytaj dalej

Muszle ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami

muszle ze szpinakiem i tofu_obrSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Niby zwykła zapiekanka, a jaka smaczna. Atrakcyjny kształt makaronu muszli sprawia, że dzieci jedzą szpinak ze smakiem. Zapiekankę możesz także zaserwować na kolację z przyjaciółmi, czy z rodziną. Jest łatwa w przygotowaniu i zawsze możesz ją podgrzać w piekarniku dla spóźnialskich gości 😉  … Czytaj dalej