Masala chai

masala chaiSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Masala chai to tradycyjna indyjska herbata z mlekiem i korzennymi przyprawami. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni i wyśmienicie smakuje. W dodatku, dzięki mieszance przypraw ma wiele właściwości zdrowotnych. Wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo i grzybobójczo. Polecam!

Składniki na 2 kubki:
2 szklanka wody
2 łyżeczki czarnej herbaty Assam
½ szklanki mleka sojowego
3 łyżeczki brązowego cukru
1 laska cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki kardamonu
Odrobina czarnego pieprzu mielonego

Przygotowanie:
Do garnuszka wlej wodę, mleko, wsyp cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj liście czarnej herbaty. Zamieszaj i parz ok. 5 minut. Przecedź napar przez sitko i przelej do kubeczków. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s