Dal z żółtej soczewicy

dal z soczewicy 1Szlaczek wordpress WEGEWEDADawno mnie tu nie było, ale czas to zmienić. Mam nadzieję, że uda mi się wrócić do regularnego publikowania ciekawych, wegańskich przepisów. Zima za oknem, to dziś mam dla Was Dal z soczewicy, rozgrzewający, pikantny, sycący i bardzo prostu w przygotowaniu. Dahl to tradycyjne indyjskie danie przyrządzane z roślin strączkowych takich, jak fasola, groch, soczewica, ciecierzyca z dodatkiem aromatycznych przypraw, jak kurkuma, kumin, czy curry. Dla mnie to po prostu paciaja z soczewicy, ale za to jaka pyszna.

dal z soczewicy 2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 4 porcje:
1 szklanka żółtej soczewicy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
1 cm imbiru
1 puszka mleka kokosowego
1,5 szklanki pulpy pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Soczewicę opłucz na sicie zimną wodą, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości, aż soczewica wchłonie wodą – ok. 10 minut.

2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij nad praskę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj oczyszczoną i posiekaną papryczkę chilli, 1/3 łyżeczki kurkumy i garam masala Podsmażaj 1 minutę.

2. Soczewicę przełóż do cebuli, czosnku i chili. Dodaj pulpę pomidorową i koncentrat. Wymieszaj, wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe przyprawy. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Podawaj z dowolnym ryżem.

Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s