Dynia faszerowana kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i tofu

Dynia faszerowana 1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Dynia to jedno z tych warzyw, z którego da się wyczarować dosłownie wszystko: makaron, kaszotto, ciasto, co tylko chcesz 🙂 Dziś proponuję dynię faszerowaną kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i tofu. Dynia piżmowa ma tę zaletę, że po upieczeniu jej skóra nadaje się do jedzenia, przez co dynia piżmowa doskonale nadaje się do faszerowania i jest prosta w przyrządzeniu, oszczędzając nam pracy związanej z oddzielaniem skóry od owocu. W dodatku dynia piżmowa ma piękny kształt i cudny pomarańczowy kolor. Dynia faszerowana nadaje się na codzienne danie, jak i uroczyste przyjęcie, bo na stole prezentuje się bardzo wykwintnie.

Dynia faszerowana 2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: ok. 1 godzina)
1 dynia piżmowa
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 kostki wędzonego tofu
6 suszonych pomidorów
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Dynię przekrój na pół, usuń pestki, zwilż miąższ oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika, łyżką wyjmij miąższ zostawiając około 0,5 cm miąższu przy skórze, przełóż do miski i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodaj pokrojone w kostkę tofu, posiekane suszone pomidory i natkę pietruszki. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj. Wypełnij dynię farszem, posyp płatkami i drożdżowymi i zapiecz w piekarniku w temperaturze 18 stopni około 10 minut.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s