Muszle ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami

muszle ze szpinakiem i tofu_obrSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Niby zwykła zapiekanka, a jaka smaczna. Atrakcyjny kształt makaronu muszli sprawia, że dzieci jedzą szpinak ze smakiem. Zapiekankę możesz także zaserwować na kolację z przyjaciółmi, czy z rodziną. Jest łatwa w przygotowaniu i zawsze możesz ją podgrzać w piekarniku dla spóźnialskich gości 😉 

muszle ze szpinakiem i tofu 2_obrSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
1 opakowanie makaronu muszli
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (400 g)
4 ząbki czosnku
2 kostki naturalnego tofu
10 suszonych pomidorów
duża garść czarnych oliwek
1 kartonik śmietanki sojowej (150 ml)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki estragonu
3 łyżki płatków drożdżowych + trochę do posypania wierzchu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy + 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Przygotowanie:
1. Na dużej patelni z grubym dnem lub w garnku rozgrzej oliwę z olejem z suszonych pomidorów. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, podsmażaj przez kilka sekund. Dodaj kostki mrożonego szpinaku i przykryj patelnię pokrywką, by się rozmroził. Jeśli jest potrzeba, możesz szpinak podlać odrobiną wody. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, podsmażaj go jeszcze przez kilka minut, już bez przykrycia.

2. Tofu włóż do miski i rozkrusz drobno widelcem. Dodaj do szpinaku i dokładnie wymieszaj. Wlej śmietankę, dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory i posiekane oliwki, przyprawy, płatki drożdżowe i sos sojowy. Wymieszaj.

3. Muszle ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie rozgotuj! Lepiej odlać makaron chwilę wcześniej, niż przegotować, bo łatwo ulega uszkodzeniu. Ostudź.

4. Gdy makaron trochę ostygnie, bierz po kolei jedną muszlę i łyżką wypełniaj muszlę farszem. Tak do skończenia makaronu lub farszu. Nie żałuj farszu 🙂 Makaron ma wypełniony szpinakiem po brzegi 🙂 Muszle układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Z wierzchu posyp płatkami drożdżowymi i posmaruj odrobiną oliwy

5. Wypełnione naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Zapiekaj ok. 25 minut. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s