Krem z cukinii, marchwi i ziemniaków

krem z cukinii 1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Lubię zupy kremy. Są gęste, aromatyczne i sycące. Wystarczy mała miseczka, aby najeść się po uszy. Krem z dyni, czy pomidorów gotuję dosyć często, ale pierwszy raz zrobiłam krem z cukinii i jestem mile zaskoczona, jaki jest pyszny. Na pewno w sezonie cukiniowym krem często będzie gościł na moim stole. W zamyśle krem miał powstać z samej cukinii, ale postanowiłam nadać trochę więcej charakteru tej zupie i wykorzystałam dodatkowo marchew i ziemniaki. Obłęd!

krem z cukinii 2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
2 średnie cukinie
2 średnie marchewki
4 duże ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki wegańskiej śmietanki
2 łyżki oliwy
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmażaj posiekaną cebulę i czosnek, aż się zezłocą. Dodaj obrane i starte na tarce o dużych oczkach cukinie i marchew. Dopraw solą i pieprzem i  i podsmażaj przez chwilę. Następnie podlej warzywa odrobiną bulionu i dus warzywa do miękkości. w drugim garnuszku ugotuj pokrojone ziemniaki. W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego zawartość patelni, ugotowane ziemniaki oraz przyprawy i płatki drożdżowe. Zagotuj, odstaw garnek z ognia, pozwól zupie trochę ostygnąć a następnie zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę i wymieszaj.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s