Risotto z grzybami leśnymi

risottozgrzybamilesnymiSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Och! Jak ja uwielbiam grzyby! Kocham je zbierać i jeść! Pod każdą postacią. Marynowane, duszone, suszone…Mniam! Pierwsze tegoroczne zbiory częściowo trafiły na sznurek do ususzenia, drugą część wykorzystałam do risotto. Efekt poniżej 🙂

risottozgrzybamilesnymi2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
400 g grzybów leśnych
200 g ryżu arborio
ok. 750 ml bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
1 pęczek posiekanych liści pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
100 ml śmietanki wegańskiej
2 łyżki masła roślinnego
sól i pieprz do smaku

risottozgrzybamilesnymi3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i czosnek i podsmażaj przez chwilę.

2. Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na patelnię. Posól i popieprz do smaku. Przykryj pokrywką i duś grzyby do miękkości.

4. Przełóż grzyby na talerz. Na patelnię dodaj kolejną łyżkę masła i wsyp ryż. Praż przez minutę na wolnym ogniu. Wlej wino i czekaj, aż odparuje.

5. Następnie dolewaj po chochli bulionu warzywnego czekając, aż cały płyn odparuje. Zamieszaj od czasu do czasu. Ryż jest gotowy, gdy ziarna z zewnątrz są miękkie, a w środku al dente.

6. Do ryżu dodaj uduszone grzyby, natkę pietruszki, tymianek, estragon ,sól, pieprz i roślinną śmietankę. Zamieszaj i gotowe!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s