Gulasz węgierski z boczniakami

gulaszpowegiersku2

Muszę się przyznać, że pierwszy raz boczniaki kupiłam całkiem niedawno. Miałam zrobić z nich kotlety, a przygotowałam przepyszny gulasz po węgiersku z boczniakami a’la kurczak. Mniam! Sekretem tego gulaszu jest zamarynowanie boczniaków w mieszance oliwy z przyprawami. Całkiem to smaczne wyszło! 

gulasz1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na gar gulaszu:
(czas przygotowania ok. 45 minut)
250 g boczniaków
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 papryczka chili
1 cukinia
1 puszka krojonych pomidorów lub 2 świeże
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki sosu sojowego
1/3 szklanka oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Boczniaki pokrój w paseczki, przełóż do miski, zalej oliwą i dodaj po 1 łyżeczce papryki słodkiej, papryki wędzonej, majeranku, sos sojowy oraz mąkę. Wymieszaj grzyby dłońmi, by oblepiły się marynatą. Odstaw na 10 minut.

2. W tym czasie cebulę pokrój w kostkę, a czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmażaj na głębokiej patelni lub w garnku z odrobiną oliwy.

3. Do cebuli i czosnku dodaj boczniaki, podsmażaj przez kilka minut.

4. Papryki i cukinie pokrój w średniej wielkości kostkę. Warzywa dorzuć do boczniaków i podlej odrobiną wody. Dodaj pozostałe przyprawy, i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Następnie zdejmij pokrywkę, wlej pomidory i dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj jeszcze bez przykrycia przez kilka minut, aż gulasz nabierze smaku pomidorów i trochę odparuje wilgoć.

5. Podawaj z dowolną kaszą, ryżem lub jako samodzielne danie! Pycha!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s