Zapiekanka z cukinii i kaszy gryczanej z kurkami

zapiekankazkaszagryczanaikurkami1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

To danie to mały eksperyment, ale takie wychodzą najlepiej. Spodziewasz się kompletnej klapy, a ostatecznie smakuje i wygląda świetnie 🙂 Wszystko z powodu ogromnej chęci na kaszę gryczaną i zalegającej w lodówce cukinii. Dzień wcześniej kupiłam też kurki, z którymi jeszcze nie wiedziałam, co zrobić i tak powstała ta pyszna i zdrowa zapiekanka. Zapraszam!


zapiekankazkaszagryczanaikurkami2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
2 małe cukinie
1,5 szklanki suchej kaszy gryczanej
ok. 250 g świeżych kurek
1 cebula
2 świeże pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę
2 świeże pomidor pokrojone w plastry
pęczek natki pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka wędzonej papryki + trochę do posypania cukinii
1 łyżeczka suszonego rozmarynu + trochę do posypania cukinii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku + trochę do posypania cukinii
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła roślinnego
2 łyżki śmietanki roślinnej
2 łyżki płatków drożdżowych
oliwa

zapiekankazkaszagryczanaikurkami3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości. Na patelni rozgrzej masło. Cebulę pokrój w kostkę, kurki umyj i pokrój na małe kawałki. Podsmaż cebulę na złoto. Dodaj kurki, szczyptę soli i pieprzu i smaż około 6 minut.

2. Do kurek i cebuli dodaj ugotowaną kaszę, pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj wszystkie składniki kilka minut. Na koniec dodaj 2 łyżki śmietanki i ponownie wymieszaj.

3. Cukinię pokrój wzdłuż w plastry grubości ok. 5 mm. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Na dnie połóż podłużne plastry cukinii. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i wędzoną papryką. Nałóż warstwę kaszy gryczanej z kurkami i przykryj plastrami cukinii. Kolejne warstwy cukinii smaruj odrobiną oliwy i nie zapominaj o przyprawach. I tak na przemian, aż do wyczerpania surowców. Na wierzchu ułóż plastry pomidorów i posyp płatkami drożdżowymi. Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s