Zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa 2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Zupy robię prawie w każdy weekend. Niekoniecznie dla siebie, ale lubię, gdy moja córka zje zupę na obiad. Poza owocami i lodami, to w sumie jedynie posiłek, do którego nie trzeba jej namawiać i zjada sama. Zawsze robiłam zupy na bazie prawdziwego bulionu z bardzo dużej ilości warzyw, które gotowałam ok. 3 godzin tak, by był esencjonalny i aromatyczny. W tym wypadku gotowanie zupy zajmowało mi prawie cały dzień i raczej nie wykorzystywałam filozofii zero waste. Trochę trafiało z powrotem do zupy, trochę zjadał pies, ale niestety większą część warzyw – wstyd się przyznać – wyrzucałam. Jak miałam więcej czasu, piekłam z nich pasztet lub próbowałam inaczej spożytkować, ale gdy tego czasu miałam mniej, nie chciałam spędzać całego weekendu w kuchni i warzywa trafiały do kosza. Tak dłużej być nie mogło. Dlatego postanowiłam ugotować szybką i prostą zupę, bez marnowania jedzenia i wcale nie kosztem smaku. Tutaj świetnie spisała się kostka warzywna, którą kupiłam w eko sklepie – bez wzmacniaczy smaku i takich tam. Samo zdrowie!

Szlaczek wordpress WEGEWEDAzupapieczarkowa 1

Składniki:
(czas przygotowania: ok. 45 minut)
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1/2 kg pieczarek
1 cebula
1 litr wody
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki margaryny roślinnej dobrej jakości
3 łyżki sosu sojowego
1 kostka warzywna, domowej produkcji lub kupna
100 ml śmietanki roślinnej, u mnie sojowa
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
Paczka makaronu typu kokardki, świderki, lub innego

zupa pieczarkowa 4Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. Marchew, pietruszkę, selera i cebulę pokrój w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej łyżkę margaryny roślinnej i podsmaż cebulę. Następnie dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj kilka minut.

2. Zalej warzywa wodą. Wrzuć listki laurowe i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut pod przykryciem.

3. W międzyczasie pieczarki pokrój w plastry i podsmażaj na osobnej patelni. Pieczarki delikatnie posól, by szybciej puściły wodę. Smaż dotąd, aż cała woda z pieczarek odparuje i pieczarki staną się rumiane.

4. Dodaj pieczarki do zupy. Przypraw solą, pieprzem, sosem sojowym i dodaj kostkę warzywną. Gotuj jeszcze 10 minut pod przykryciem.

5. W kubku wymieszaj śmietankę i kilka łyżek gorącej zupy. Wlej do garnka. Ugotuj makaron i nałóż do miseczek. Zalej gorącą zupą. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s