Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w pomidorach

faszerowanacukinia1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Uwielbiam warzywa, wszystkie. Ostatnio zastanawiałam się, czy istnieje warzywo, którego nie lubię i doszłam do wniosku, że chyba nie 🙂 Cukinia to jedno z moich ulubionych. Ostatnio zrobiłam bardzo proste, a jakże piękne danie, czyli cukinię faszerowaną kaszą jaglaną w pomidorach. Któregoś dnia na targu zobaczyłam piękną żółto-pomarańczową cukinię i od razu pomyślałam, że muszę ją przyrządzić właśnie w ten sposób. Jeszcze nie miałam pomysłu, jak to zrobić. Danie powstało spontanicznie i okazało się super smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

faszerowanacukinia2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
(czas przygotowania: ok. 1 godziny)

1 żółta, średniej wielkości cukinia
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
płatki drożdżowe do posypania
sól i pieprz do smaku
oliwa

Przygotowanie:
1. Cukinię przekrój na równe połówki, skrop oliwą, posól i popieprz. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piecz cukinię skórą do dołu przez ok. 20-30 minut. Gdy cukinia będzie już miękka, wyjmij warzywo z piekarnika i małą łyżeczką wyjmij miąższ, zostawiając pół centymetra przy skórce. Miąższ przełóż na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Przełóż do miski.

2. Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni razem ze startym na tarce czosnkiem. Do czosnku i cebuli dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i podsmażaj razem przez chwilę. Dodaj koncentrat, przecier pomidorowy, przyprawy oraz posiekany miąższ cukinii. Wymieszaj dokładnie. Napełniaj połówki cukinii farszem, aż utworzy się górka 🙂 Posyp płatkami drożdżowymi. Zapiekaj w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s