Tofucznica z pomidorem, szczypiorkiem i cebulką

tofucznica1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Najprostsze śniadanie wegan – tofucznica. Robiłam pierwszy raz. Czy mi smakowało? Z rezerwą podchodziłam do tego dania, ale okazało się smaczne. To prawda, przypomina klasyczną jajecznicę i jest to zasługa czarnej soli. Z dodatkiem świeżego pomidora, szczypiorku i cebulki mogę zaliczyć to śniadanie do naprawdę udanych 🙂

tofucznica2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
1 kostka naturalnego tofu
1 mała cebulka
1 pomidor malinowy
garść posiekanego szczypiorku
1/3 łyżeczki czarnej soli
1/3 łyżeczki kurkumy
1/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki wody
pieprz do smaku
1 łyżka roślinnego masła lub 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło lub oliwę. Cebulkę posiekaj i podsmaż na oliwie. Tofu przełóż do miski i pokrusz widelcem na średniej wielkości okruchy. Dodaj do cebuli, dodaj kurkumę i czarną sól. Podsmażaj przez 3 minuty. Zalej mlekiem i wodą. Smaż tofucznicę do momentu, aż cały płyn wyparuje. W międzyczasie pokrój w kostkę pomidora i dodaj na patelnię razem z posiekanym szczypiorkiem. Wymieszaj. Przełóż na talerzyki. Smacznego!

Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s