Spaghetti aglio olio z wędzonym tofu i bazylią

spaghetti aglio olio 1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Spaghetti – najprostsza rzecz pod słońcem, a możliwości tysiące. Każdy, nawet klasyczny makaron możesz wzbogacić o swoje ulubione dodatki, lub wykorzystać resztki z lodówki i zawsze wychodzi smakowicie. W dodatku przygotowanie zajmuje chwilę, a kuchnia nie tonie w brudnych naczyniach. Ja to lubię 🙂

spaghetto aglio olio 3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: ok. 20 minut)
1/2 paczki makaronu spaghetti
1/3 szklanki oliwy
4 ząbki czosnku
2 małe papryczki chili
1/2 kostki wędzonego tofu
6 pomidorków koktajlowych
5 suszonych pomidorów
kilka czarnych oliwek
2 porządne garście natki pietruszki
2 garście bazylii
płatki drożdżowe do posypania
sól do smaku

Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczki chili oczyść z nasion i posiekaj. Wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj posiekane suszone pomidory i oliwki pokrojone w plasterki, a także posiekaną natkę pietruszki i bazylię.

3. Wymieszaj dokładnie. Do oliwy czosnkowej dorzuć ugotowany makaron i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj wszystko dokładnie, żeby cały makaron był dobrze oblepiony oliwą.

4. Nałóż makaron na talerze, posyp pokruszonym w dłoniach tofu, posyp płatkami drożdżowymi i udekoruj świeżą natką pietruszki. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s