Czerwony ryż smażony z zielonym groszkiem

smażonyczerwonyryż1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Ryż, ryżem ale podany w ten sposób naprawdę zyskuje na wartości 🙂 Może stanowić samodzielne danie albo dodatek do obiadu, jak lubisz 🙂

Składniki:
1 i 1/2 szklanki czerwonego ryżu
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka konserwowego zielonego groszku
1/3 szklanki oliwy
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka wędzonej papryki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu z agawy
garść posiekanej natki pietruszki

smażonyryż2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Na patelnię wlej oliwę. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie.

2. Dodaj przyprawy i dorzuć ugotowany ryż. Podsmażaj przez kilka minut, co chwila mieszając. W międzyczasie dodaj sos sojowy i syrop z agawy. Uważaj, żeby ryż się nie przypalił. Jeśli jest potrzeba możesz dolać jeszcze odrobinę oliwy.

3. Na koniec dodaj zielony groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Podawaj gorące jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s