Curry z kalafiorem i bakłażanem

curry z kalafiorem i bakłażanem 1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Ostatnio mój zapał do gotowania trochę zgasł. Odkąd zaczęły się gorące dni, moje posiłki są bardzo proste. Na śniadanie jem same owoce. Obżeram się głównie arbuzami, truskawkami, malinami i czereśniami. Czasem wypiję jakiś koktajl. Na obiad starcza mi miska bobu albo fasolki szparagowej lub jakaś sałatka, a jak mam większy apetyt zjadam coś na mieście. Mobilizuję siły, żeby coś dla Was ugotować. Mobilizują mnie też zioła, które wyhodowaliśmy na ogródku: kolendra, bazylia, mięta. Jest też trochę szczypiorku i tymianku 🙂 W weekend postanowiłam wykorzystać trochę z tych ziół, choć lubię je podjadać tak po prostu, z doniczki, bez niczego. Nasz królik też ma teraz raj na balkonie. Na szczęście nie zjadł jeszcze wszystkiego i może jeszcze zdążę wykombinować z nich coś smacznego. 

Składniki na 4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 35 minut)
1/2 kalafiora
1 bakłażan
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego
1/2 słoika gotowanej ciecierzycy
1 szklanka wody
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka cukru kokosowego
garść listków świeżej kolendry
sól do smaku
oliwa

curry z kalafiorem i bakłażanem 2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki.

2. Kalafiora podziel na różyczki i dodaj do cebuli i czosnku. Podsmażaj przez chwilę i zalej szklanką wody. Duś pod przykryciem, aż kalafior trochę zmięknie. Uważaj, żeby go nie przegotować. Musi być półtwardy.

3. W czasie, gdy kalafior będzie się dusił, pokrój w kostkę bakłażana i dodaj na patelnię. Duś pod przykryciem jeszcze kilka minut. Bakłażan bardzo szybko zrobi się miękki.

4. Gdy uznasz, że konsystencja kalafiora Ci odpowiada, zalej całość mlekiem kokosowym, dodaj ciecierzycę, drugą łyżeczkę kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, kmin, kolendrę, cukier kokosowy i sól. Posiekaj świeże listki kolendry. Część dodaj do curry od razu, część zostaw do posypania curry już na talerzu. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe! Podawaj z dowolnym ryżem lub kaszą. Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Jedna myśl na temat “Curry z kalafiorem i bakłażanem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s