Gulasz afrykański

gulaszafrykański1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Uwielbiam dania pachnące słońcem,  szybkie w przygotowaniu, nieskomplikowane i pyszne. Ten gulasz w afrykańskim stylu jest słodko-ostry, z wyczuwalną nutą masła orzechowego i cynamonu. Papryczka chili nadaje temu daniu charakteru i świetnie równoważy słodki smak. Polecam spróbować wszystkim, którzy lubią szczyptę egzotyki w swojej kuchni 🙂

gulaszafrykański2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 5 porcji:
(czas przygotowania: ok. 40 minut)

1 cebula
4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
2 średnie marchewki
1 słodki ziemniak/batat
1 mała cukinia
2 szklanki pokrojonych pomidorów bez skórki
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 szklanka kukurydzy
2 garście szpinaku
1/3 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki orzechów ziemnych
pęczek świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka papryki chilli
1 łyżeczka cynamonu
sól i pieprz do smaku
2 szklanki kaszy bulgur
Oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę, papryki czerwone, cukinię, batata kroimy w kostkę, a marchewkę – w plasterki.

2. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 3 minutach dodajemy łyżkę masła orzechowego i dokładnie mieszamy. Dorzucamy pozostałe warzywa oraz oczyszczoną i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy około 5 minut.

3. Dodajemy pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ok. 10 minut.

4.  Na koniec dodajemy kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki, szpinak, pozostałą część masła orzechowego i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy chwilę już bez przykrycia, aż sos trochę odparuje i smaki się wymieszają.

5. Kaszę zalewamy czterema szklankami wrzącej wody i zostawiamy pod przykryciem, aż do całkowitego wchłonięcia płynu, ok. 20 minut.
Gulasz podajemy wymieszany z kaszą lub obok. Smacznego! Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s