Lekka zapiekanka z ziemniaków i cukinii z koperkowym jogurtem

_aktSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Nic dodać, nic ująć. Zdrowo, lekko i prosto, bez sera, bez śmietany, ze świeżymi warzywami. Stestuj!

zapiekanka z cukinii 2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
1/2 kg ziemniaków
2 średniej wielkości cukinie
2 pomidory
400 ml naturalnego jogurtu sojowego
1/2 pęczka koperku lub 2 łyżki suszonego
2 łyżki tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka suszonej natki pietruszki
2 łyżki płatków drożdżowych + trochę
sól do smaku
oliwa do posmarowania wartsw

Przygotowanie:
1. Obrane ziemniaki i nieobrane cukinie pokrój w cienkie plasterki.

2. W miseczce wymieszaj jogurt, posiekany lub suszony koperek, płatki drożdżowe i sól.

3. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Na spód wyłóż ściśle jedną warstwę ziemniaczanych plastrów. Posyp solą, tymiankiem, natką pietruszki i papryką. Następnie tak samo ułóż plastry cukinii i posyp tylko solą. Polej sporą ilością jogurtu i dokładnie rozsmaruj po całej warstwie. Na warstwę jogurtu, ponownie rozłóż ziemniaki i tak, aż skończą się składniki. Ostatnią warstwę przykryj jogurtem.

4. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry pomidory. Posyp płatkami drożdżowymi i suszoną natką pietruszki. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s