Risotto ze szparagami i kaparami

risotto ze szparagami 1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Szparagi! Ach szparagi. Najlepsze według mnie są te upieczone na grillu, z czosnkiem, oliwą i płatkami drożdżowymi. Tym razem wykorzystałam szparagi do przyrządzenia risotto na białym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem jogurtu sojowego i kaparów. Wyszło pyszne!

risottozeszparagami2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki (na ok. 4 porcje)
(czas przygotowania 30 minut)
2 szklanki ryżu arborio
pęczek szparagów
2 łyżki kaparów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 szklanki jogurtu sojowego
1 łyżeczka estragonu
oliwa
4-5 szklanek bulionu warzywnego lub wody
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Szparagi umyj dokładnie i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój w około dwucentymetrowe kawałki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Po 2 minutach dodaj szparagi, posól i podsmażaj razem z cebulą i czosnkiem około 10 minut. Szparagi mają pozostać półsurowe, soczyste i chrupiące.

2. Gdy szparagi będą gotowe, przełóż wszystko z patelni do miski, a na patelnię wlej trochę oliwy i wsyp ryż. Podprażaj przez chwilę i zalej szklanką wina. Poczekaj, aż odparuje. Stopniowo zacznij dolewać wodę* lub bulion. Dolewaj trochę, delikatnie zamieszaj i czekaj, aż ryż wchłonie płyn i tak do skończenia płynu lub uzyskania miękkiego, ale nie rozpadającego się ryżu. Nie mieszaj risotto zbyt często i energicznie, bo możesz uzyskać kleik ryżowy 🙂

3. Gdy ryż osiągnie pożądany stan, dodaj do niego podsmażone wcześniej szparagi, cebulę i czosnek, dolej jogurt, dodaj kapary i estragon. Posól i popieprz do smaku. Gotowe!

* Jeśli używasz posolonego bulionu do gotowaniu ryżu, nie musisz go dodatkowo solić. Jeśli robisz risotto na bazie wody pamiętaj, by dodatkowo posolić ryż.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s