Owoce leśne pod kokosowo-migdałową kruszonką

owoceleśnepodkruszonką1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Tęskni mi się już za letnimi owocami. Maliny, jagody, porzeczki, jeżyny…na szczęście lato już niedługo, a tymczasem do zrobienia pysznego deseru wykorzystałam owoce mrożone. Pomysł przyszedł niespodziewanie, bo owoce kupiłam na kompot dla córki. Kompot ugotowany, ale co z owocami? Żal mi ich było wyrzucać, bo nadal pięknie wyglądały. Szybko ukręciłam kruszonkę i zapiekłam w piekarniku. Wszyscy się zajadaliśmy 🙂

owoceleśnepodkruszonką2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
500 g mrożonych owoców leśnych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła

na kruszonkę:
3/4 szklanki mąki kokosowej
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżki płatków migdałowych
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Najpierw ugotuj kompot 🙂 Odlej kompot, a owoce przełóż do miski i wymieszaj z syropem daktylowym i mąką ziemniaczaną. W osobnej misce wymieszaj mąkę kokosową i pszenną z olej kokosowym, cukrem, wanilią, cynamonem i płatkami migdałowymi. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego i dokładnie rozsmaruj tak by cały spód był pokryty owocami. Na owoce wyłóż kruszonkę. Wierzch możesz dodatkowo posypać płatkami migdałowymi i odrobiną brązowego cukru. Piecza w temperaturze 180 stopni około 15 minut aż wierzch się zrumieni 🙂

owoceleśnepodkruszonką3Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s