Kokosanki zero waste

kokosanki3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Co znaczy zero waste w tym przypadku? Ciastka kokosowe, które upieczesz z pozostałości po przygotowaniu mleka kokosowego z wiórków kokosa. Robienie mleka roślinnego jest często dla mnie problemem, bo nie znoszę wyrzucać pulpy, z której przygotowałam mleko, a czasem po prostu nie chce mi się dalej jej przetwarzać. Dlatego też mleko najczęściej po prostu kupuję w sklepie. Czasem jednak najdzie mnie chęć na domowy napój roślinny. Wtedy piekę proste ciasteczka. To jeden z przepisów na ciastka z przetworzonych wiórków kokosowych.

kokosanki2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
1 szklanka pulpy po przygotowaniu mleka kokosowego
1 dojrzały banan
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki jaglanej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciastek wymieszaj ze sobą. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Dłońmi formuj niewielkie ciastka i układaj na blasze. Piecz w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut.

kokosanki1Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

2 myśli na temat “Kokosanki zero waste

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s