Pieczone bataty z sosem miętowo-kolendrowym

pieczonebataty2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Bataty to moja miłość. Zwyczajne ziemniaki mogłyby dla mnie nie istnieć, za to bataty na serio kocham. Gotowane według mnie nie bardzo nadają się do spożycia, za to te pieczone podane ze zwykłą sałatką ze świeżych warzyw stanowią dla mnie pełnowartościowy obiad, którym nasycam się na długi czas. Właściwie czasem to mój jedyny posiłek w ciągu dnia 🙂 Pozostałe uzupełniam świeżymi sokami. Spróbujcie batatów z sosem kolendrowo-miętowym. Jestem pewna, że i Wy się zakochacie.

pieczonebataty3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania ok. 30 minut)
4 średniej wielkości bataty
1 mały jogurt naturalny, sojowy
1 łyżka suszonego tymianku
pół pęczka świeżej kolendry
1/2 pęczka świeżej mięty
1 łyżeczka syropu klonowego
1/2 łyżeczki musztardy
sól do smaku
1/3 szklanki oliwy

Przygotowanie:
1. Bataty umyj i starannie obierz. Pokrój w łódeczki. Do miski wlej oliwę i wymieszaj z tymiankiem i solą. Przełóż do miski bataty i wymieszaj z oliwą.

2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej bataty. Piecz w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

3. Do kielicha blendera wlej jogurt, dodaj posiekane liście mięty i kolendry oraz syrop klonowy, musztardę i sól. Zmiksuj. Upieczone bataty przełóż na talerze i polej sosem jogurtowym. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw 🙂 Mniam!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s