Majonez ze słonecznika

majonez_ze_słonecznika_1Szlaczek wordpress WEGEWEDANa brak wegańskich majonezów narzekać nie można. Ten sojowy jest niemal identyczny, jak jajeczny, majonez z aquafaby będę dopiero testować, a majonez ze słonecznika w niczym nie przypomina tradycyjnego majonezu, za to jest jest pyszny, zdrowy i stanowi świetny sos do sałatek, kanapek, frytek, czy wegańskich kotletów. W jego przygotowaniu nie ma poza tym nic trudnego. Nie musisz nawet moczyć nasion słonecznika. Wystarczy, że zmielisz je w młynku do kawy.

majonez_ze_słonecznikaSzlaczek wordpress WEGEWEDASkładniki:
(czas przygotowania: ok. 10 minut)
1 szklanka nasion słonecznika
sok z połowy cytryny
4-5 łyżek wody
2 łyżki delikatnego oleju lub oliwy z oliwek
szczypta soli czarnej
szczypta cukru pudru
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Nasiona słonecznika zmiel w młynku do kawy na mąkę. Przełóż do miski, wlej sok z cytryny, wodę i olej lub oliwę. Miksuj blenderem kilka minut, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj sól czarną, cukier puder, pieprz i miksuj jeszcze przez chwilę. Jeśli uznasz, że majonez jest za gęsty, dodaj więcej wody i jeszcze chwilę miksuj.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s