Spaghetti z klopsikami z wędzonego tofu

spaghettizklopsikami3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Do wykonania tej prostej, szybkiej, a jednocześnie bardzo atrakcyjnej i okazałej potrawy zainspirował mnie przepis Jadłonomii. Zdarzało mi się próbować tego dania również na mieście. Jednak nigdy nie odważyłam się wykonać spaghetti z klopsikami w domu, a może po prostu nigdy na to nie wpadłam 😉 Generalnie lubię każde spaghetti, najbardziej z sosem pomidorowym, ale to z klopsikami bije na głowę wszystkie inne wersje spaghetti. Klopsiki z tofu okazały się tak proste i przyjemne w przygotowaniu, a do tego tak bardzo uniwersalne, pasujące do wielu różnych dań i nadające się na przekąskę, że mam wrażenie,  że właśnie odkryłam jakiś hit kulinarny. Jeśli jeszcze nie odkryłeś magicznego spaghetti z klopsikami z tofu, zapraszam Cię po przepis.

spaghetti4Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na ok. 4-5 porcji sosu
(czas przygotowania: 40 minut)
Składniki na sos pomidorowy
1 litr przecieru pomidorowego, najlepiej domowego 😉
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżka mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

Składniki na ok. 25 klopsików:
3 kostki wędzonego tofu
3/4 szklanki bułki tartej
3 łyżki płatków drożdżowych
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia

Dodatkowo: 2 paczki makaronu spaghetti

Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania sosu. Cebule pokrój w kostkę, czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i podsmaż na oliwie. Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier, zagotuj. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze przez kilka minut. Wyłącz palnik i poczekaj, aż sos odrobinę ostygnie. Dodaj łyżkę mleka kokosowego, zamieszaj i odstaw na bok.

2. W dużej misce rozkrusz tofu, dodaj bułkę tartą, sos sojowy, płatki drożdżowe i przyprawy. Zmiksuj blenderem. Dłońmi formuj niewielkie kulki i odkładaj na bok. Tofu bardzo dobrze się lepi. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Smaż klopsiki z każdej strony na złoto. Obracaj klopsiki co chwila, żeby równomiernie się przysmażyły i nie spaliły.

 3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

4.  Makaron wymieszaj z sosem pomidorowym i nakładaj na talerze. Na każdej porcji układaj po 4-5 pulpetów. Smacznego!

Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s