Paprykowy ryż basmati

paprykowyryż1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Lubię eksperymentować w kuchni, zwłaszcza gotując dania jednogarnkowe. One zawsze się udają. Często powstają na spontanie. Wykorzystuję produkty, które akurat mam w lodówce, kończy im się data ważności lub w tak, jak w przypadku warzyw tracą świeżość i nie są już na tyle apetyczne, aby zjeść je na surowo. Tak było i tym razem. Wykorzystałam czerwoną paprykę, której miałam nadmiar, a która już odrobinę straciła świeżość 😉 Paprykę pokroiłam w kostkę. Potem wzięłam się za cebulę i czosnek, a dalej samo poszło. To danie to trochę taka mieszanka kuchni włoskiej i orientalnej. Czasem fajnie jest łączyć różne smaki 🙂

paprykowyryż2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 30 minut)
2 szklanki ryżu basmati
2 czerwone papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 szklanki wody
ok. 8 pomidorków koktajlowych
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka estragonu
1/3 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz do smaku
oliwa

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek siekamy i rumienimy na rozgrzanej oliwie. Wrzucamy oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki. Podsmażamy.

2. Dodajemy ryż i podsmażamy około 3 minuty. Całość  zalewamy winem i czekamy, aż odparuje.

3. Następnie stopniowo dodajemy wody. Najpierw wlewamy jedną szklankę i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Tak robimy, aż zużyjemy całą wodę, a ryż będzie miękki i sypki. Podczas tego procesu cały czas mieszamy, aby danie się nie przypaliło.

4. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy (1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki, estragon, cynamon oraz sól i pieprz). Mieszamy. Na koniec dekorujemy danie pomidorkami przekrojonymi na połówki lub na ćwiartki oraz świeżą natką pietruszki. Ponownie mieszamy i nakładamy na talerze 🙂

paprykowyryż3Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s