Domowe nachosy

nachosy3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Jeśli nie masz pomysłu na imprezową lub wieczorną przekąskę, a chipsy sklepowe odstraszają Cię swoim składem. W dodatku czujesz nieodpartą potrzebę, by coś pochrupać  inie jest to marchewka lub seler naciowy, to spróbuj upiec swoje własne nachosy – bez oleju palmowego, bez wzmacniaczy smaku, a jednak pyszne i chrupiące 🙂

nachosy2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka przegotowanej, gorącej wody
5 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 słodkiej wędzonej papryki
odrobina chilli
1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny. Odrywaj niewielkie części ciasta, wałkuj na cienki placek (ok. 2 mm) i nożem wycinaj trójkąty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut w temperaturze 180-200 stopni. Najlepiej od momentu włożenie nachosów do piekarnika, nie spuszczaj ich z oka. W sekundę mogą się spalić 😉 Nachosy zdejmij z blachy, przełóż do miski. Posyp jeszcze odrobiną soli i wędzonej papryki. Podawaj z hummusem lub pastą warzywną 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Jedna myśl na temat “Domowe nachosy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s