Kasza pęczak z wędzonym tofu, suszonym pomidorem i rukolą

kaszapęczak1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Kolejna propozycja na szybkie danie do przygotowania w trakcie tygodnia, które możesz zabrać ze sobą do pracy albo zaserwować sobie w domu na ciepłą i zdrową kolację. Takie dania lubię najbardziej! Choć ostatnio coraz częściej jem na surowo, to zachciewajki na ciepłą kaszę z warzywami nadal się pojawiają 🙂

kaszapęczak2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: ok. 30 minut)
1 szklanka kaszy pęczak
1 kostka wędzonego tofu
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
2 garście rukoli
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki pestek dyni
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
oliwa

Przygotowanie:
1. Kaszę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą i ugotuj w 3 szklankach osolonej wody.

2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż na rozgrzanej oliwie.

3. Ugotowaną kaszę przełóż na patelnię i mieszając podsmażaj przez kilka minut  Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i tofu oraz przyprawy. Zamieszaj i podsmażaj jeszcze przez około 3 minuty. Kasze możesz podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliła.

4. Kaszę przełóż na talerze. Posyp pestkami dyni, świeżą rukolą i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s