Chleb z kaszy gryczanej, bez mąki

chlebzkaszygryczanej3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Przepis na ten chleb był jakiś czas temu hitem internetu. Wszystkie grupy na facebooku związane ze zdrowym odżywianiem, dietami i odchudzaniem szalały na punkcie chleba z kaszy gryczanej. Ludzie dzielili się zdjęciami swoich wypieków i zachwycali prostotą i właściwościami zdrowotnymi tego chleba. Też robię go od czasu do czasu, ale dopiero teraz wpadłam na pomysł, aby pokazać chleb gryczany na blogu. Wydawało mi się, że wszyscy już znają ten przepis, ale może jednak nie? Przedstawiam Wam więc przepis na właściwie jednoskładnikowy chlebek z kaszy gryczanej 🙂

chlebzkaszygryczanej2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 1 keksówkę:
(czas przygotowanie: 24 godziny moczenia + 1 godzina pieczenia)
500 g kaszy gryczanej niepalonej
ok. 700 ml przegotowanej wody + do uzupełnienia
1 łyżka soli, kłodawskiej lub himalajskiej
ewentualnie dowolne nasiona, np. słonecznika i dyni
KONIEC! 🙂

Przygotowanie:
1. Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Przesyp do miski i zalej wodą. Pozostaw do namoczenia na 24 godziny, aż kasza się zakwasi. Jeżeli kasza w trakcie moczenia wchłonie wodę, dolej więcej.

2. Po 24 godzinach odlej z kaszy pozostałą wodę. Przełóż ciągnącą się i klejącą kaszę do miski i zmiksuj zwykłym ręcznym blenderem na prawie gładko. Zajmie to trochę czasu, ale nie poddawaj się. Uważaj, żeby nie spalić blendera 😉 Jeżeli masz lepszy sprzęt kuchenny, zadanie na pewno będziesz miał ułatwione. Do zblendowanej kaszy dodaj sól i nasiona, zamieszaj.

3. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp z wierzchu np. nasionami dyni i wstaw do niewłączonego piekarnika na jeszcze kilka godzin. Następnie włącz piekarnik, nastaw na temperaturę 200 stopni i od momentu nagrzania piekarnika piecz około godzinę.

chlebzkaszygrtczanej1Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

9 myśli na temat “Chleb z kaszy gryczanej, bez mąki

  1. Zrobiłam, wyszedł świetnie!:) Dzięki! Z pewnością będę robiła ten chleb częściej:) Tylko jeszcze pozostaje przekonać dzieciaki do tej nowości:) A ze swojej strony polecam również chleb czystoziarnisty domowej roboty – robi się go bardzo szybko i super smakuje. Czekam na więcej inspiracji:)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s