Zimowa owsianka

DSC_1223Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Owsianka jest dobra na każdą porę roku i zawsze może być inna. Dzięki temu nigdy się nudzi. Latem – z truskawkami i malinami, a zimą – z mango i bananami. Zawsze masz możliwość skomponowania dowolnej owsianki z owoców i bakalii, które akurat masz w domu. Możesz wybrać także inne płatki, jaglane lub orkiszowe. Do tego dowolne mleko i śniadanie na każdy dzień gotowe 🙂 Proste, szybkie, które możesz zabrać do pracy, a energii po takim śniadaniu starczy na cały dzień, przynajmniej mi 😉

Składniki na 1 porcję:
(czas przygotowania: ok. 10 minut)
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżka wiórków kokosowych
garść orzechów włoskich
trochę świeżo startej skórki pomarańczowej
1 banan
1/2 mango
szczypta cynamonu
1 szklanka mleka owsianego
1 łyżeczka dowolnego płynnego słodzidła (dla łakomczuchów)

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw do namięknięcia.

2. W tym czasie posiekaj orzechy, wyparz i dokładnie umyj pomarańczę, a następnie zetrzyj trochę skórki pomarańczowej. Banana pokrój w plastry, a mango w kostkę.

3. Do płatków z mlekiem dodaj słodzidło i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, orzechy, cynamon i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone świeże owoce i jeszcze raz delikatnie przemieszaj.*

* jeżeli owsiankę masz zamiar zabrać ze sobą do pracy, możesz przygotować ją dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Nie dodawaj tylko owoców, a zabierz je w całości do pracy, przygotuj i dodaj do owsianki chwilę przed zjedzeniem 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s