Kawa zimowa

kawa zimowa 2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Już kiedyś pisałam, że uwielbiam smak i aromat kawy. Chciałabym kiedyś nie pić kawy. Uważam, że nie jest zdrowa. Na razie jednak towarzyszy wszystkim moim porankom i czasem popołudniom. Gdy spadł chyba pierwszy porządny śnieg tej zimy, poczułam nieodpartą ochotę, by napić się kawy późnym popołudniem. I to nie takiej, jak zwykle, ale przyprawionej kardamonem, cynamonem, imbirem, kakao, anyżem i goździkami. Zaparzyłam ją tradycyjnie, w rondelku i cieszyłam się jej wspaniałym aromatem, a potem przyjemnym ciepłym rozchodzącym się po moim brzuchu 🙂

kawa zimowa 1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2 duże kubki:
(czas przygotowania: 10 minut)
2 łyżki świeżo zmielonej kawy (najlepiej BIO)
ok. 1,5 szklanki wody
1 gwiazdka anyżu
2 godździki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kakao
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
1 łyżeczka płynnego słodzidła, lub więcej, jeśli lubisz słodszą kawę
1/3 szklanki mleka sojowego

Przygotowanie:
W rondelku zagotuj wodę i wsyp kawę. Dodaj anyż, goździki, cynamon, kakao, imbir i kardamon. Gotuj pod przykryciem ok. 5 minut. Wyjmij anyż i goździki, dodaj słodzidło, zamieszaj i poczekaj, aż kawa opadnie na dno rondelka. W tym czasie w spieniaczu przygotuj mleko. Przelej kawę do kubków, na górę wylej pianę z mleka. Dowolnie udekoruj i popijaj 🙂 Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s