Kluski śląskie z batatów z sosem pieczarkowo-koperkowym

kluski3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Znowu kluski, ale tym razem z batatów. Bardzo lubię bataty, najchętniej jadam takie pieczone w ziołach, ale dla córki czasem się poświęcam i robię właśnie kluski z dziurką 🙂 Czasem wydaje się, że zrobienie takiej potrawy jest zbyt skomplikowane, pracochłonne i zajmuje dużo czasu. To nieprawda. Te kluski robi się szybko i są bardzo proste w przygotowaniu. 

kluski2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na kluski:
(czas przygotowania ok: 1 godziny)

1,5 kg batatów
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 szklanki mąki owsianej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy

Składniki na sos:
1 cebula
szklanka jogurtu sojowego
500 g pieczarek
pęczek koperku
sól do smaku
oliwa

Przygotowanie:
1. Bataty obierz ze skórki i ugotuj do miękkości. Rozgnieć na puree i zostaw do ostygnięcia.

2. W tym czasie przygotuj sos. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażaj, aż pieczarki będą rumiane. Wlej jogurt i dodaj posiekany koperek. Posól do smaku.

3. Do wystudzonych batatów dodaj oba rodzaje mąki oraz sól. Połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto do czasu, aż nie będzie przywierać do dłoni i będziesz mógł uformować z ciasta kulę. Odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj kulki. Spłaszczaj je dłonią i palcem na środku rób wgłębienie.

4. W dużym garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć kluski. Od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 5 minut. Wyławiaj kluski łyżką cedzakową i układaj na talerze. Polej sosem i zajadaj 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

4 myśli na temat “Kluski śląskie z batatów z sosem pieczarkowo-koperkowym

    1. Z mąką owsianą kluski są trochę cięższe. Jeżeli zależy Ci na idealnie miękkich i lekkich klubach, możesz użyć pszennej. Tak naprawdę można wykorzystać każdą inną mąkę i poeksperymentować 😊

      Polubienie

  1. Ile mniej więcej klusek wychodzi z takiej ilości składników? 🙂 Czy dla jednej osoby na dwa obiady z połowy podanych porcji wystarczy?

    Polubienie

    1. Przyznam szczerze, że nie pamiętam, ile dokladnie klusek wyszło ☺ ale z podanych proporcji na dwa obiady dla jednej osoby na pewno starczy 😊 nam starczyło na obiad dla dwójki dorosłych i małego dziecka i jeszcze zamroziłam kilka porcji dla malucha na następne obiady 😊

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s