Zupa ogórkowa

zupaogórkowa3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Jesień i zima to niewątpliwie czas kiszonek. Kiszonki to najlepszy probiotyk. Są źródłem kwasu mlekowego, który wzmacnia system obronny organizmu i reguluje florę bakteryjna w jelitach. Kiszonki dostarczają również sporo witamin B1, B2, B3 oraz  C, A, E, K. Są źródłem wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Kiszonki najlepiej jadać na surowo – gotowanie pozbawia je witaminy C i dobroczynnych bakterii. My jemy sporo surowych kiszonek, dlatego też czasem możemy sobie  pozwolić na utratę cennych właściwości kiszonek i skonsumować je w postaci gotowanej, czyli w zupie. Zupa ogórkowa to jedna z naszych ulubionych w sezonie jesienno-zimowym. Dzięki zapasowi mrożonego bulionu warzywnego, mogę przygotować tę zupę w pół godziny. Ugotowanie jej od podstaw zajmie trochę więcej czasu, ale czego się nie robi dla rodziny 🙂

zupaogórkowa2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
(czas przygotowania ok. 45 minut)
1,5 litra bulionu warzywnego z tego przepisu
1/2 l soku z kiszonych ogórków
6-8 dużych kiszonych ogórków
1/2 kg ziemniaków
2 średnie marchewki
pęczek koperku
mleko kokosowe do zabielenia

Przygotowanie:
1. Bulion zagotuj w dużym garnku.

2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchewki obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Koperek drobno posiekaj. Dodaj wszystkie warzywa do zupy i dolej sok z ogórków.

3. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut,  aż warzywa będą miękkie. Wyłącz palnik i odczekaj, aż zupa chwilę ostygnie.

4. Ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego wymieszaj w szklance z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlej do ogórkowej i zamieszaj. Smacznego! 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Jedna myśl na temat “Zupa ogórkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s