Chlebek bananowy

chlebek bananowy 1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Chlebek bananowy to taki trochę chlebek, a trochę ciasto. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, to jest to idealny deser, ale świetnie sprawdzi się również jako śniadanie. Jest wilgotny, słodki, pyszny. To dużo zdrowsza alternatywa słodyczy dla dzieci i dla dorosłych. Zachęcam Cię do spróbowania 😉

chlebek bananowy 2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 1 keksówkę:
(czas przygotowania: ok. 20 min. + 1 godzina pieczenia)
3 dojrzałe, duże banany
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka roślinnego, u mnie orkiszowe
garść posiekanych orzechów włoskich
garść rodzynek
garść płatków migdałowych
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka kakao
3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
nasiona z 1 laski wanilii

Przygotowanie:
1. W misce mieszam suche składniki: mąkę orkiszową, kokosową, sodę, proszek do pieczenia, siemię lniane oraz kakao, cynamon, kardamon i wanilię.

2. W drugiej misce rozgniatam widelcem obrane ze skóry banany i mieszam je z mlekiem oraz olejem kokosowym.

3. Mokre składniki dodaję do suchych składników. Dokładnie mieszam. Dodaję syrop klonowy i bakalie. Ponownie mieszam.

4. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Piekę ok. 50 minut do 1 godziny. Smacznego! 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s