Fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku 2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Niezawodne danie na Sylwestrową noc, czyli fasolka po bretońsku w wersji całkowicie roślinnej. Pyszne, rozgrzewające, pikantne, sycące i proste w przygotowaniu. W wersji błyskawicznej możesz użyć już ugotowanej białej fasolki z puszki. Wtedy przyrządzenie tej potrawy nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Ja wykorzystałam duże, suche nasiona fasoli „piękny jaś”, którą przez całą noc moczyłam w wodzie, a następnego dnia ugotowałam do miękkości. I taką wersję Wam polecam, bo smak i jakość dania są nieporównywalnie lepsze 🙂

fasolka po bretońsku 1Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 6 porcji:
(czas przygotowania: ok. 25 minut + czas moczenia fasoli)

ok. 600 g suchej fasoli „piękny jaś” lub 3-4 puszki białej fasolki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka kulek ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu
kilka listków laurowych
2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chili
sól do smaku
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie. Rano wylej wodę, przepłucz fasolę pod bieżącą wodą, wsyp do garnka, uzupełnij świeżą wodą ok. 2 centymetry ponad fasolę. Fasolę gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny, aż będzie miękka. Posól dopiero po ugotowaniu i odsączeniu na sicie. Solenie w czasie gotowania spowoduje, że fasola będzie się dłużej gotować.

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie w dużym garnku. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli razem z listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Podsmażaj kilka minut.

3. Do garnka wsyp ugotowaną fasolę, zalej przecierem pomidorowym i koncentratem, dodaj pozostałe przyprawy. Gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Gotowe! Podawaj ze świeżym pieczywem. Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s