Makowiec bez pieczenia

makowiec2Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Za makowiec zabrałam się po raz pierwszy w życiu i sama dziwię się, czemu tak późno. Mak uwielbiam, często dodaję go do owsianki, babeczek, czy kaszy jaglanej, ale zrobienie makowca wydawało mi się dużym wyzwaniem. Zawsze słyszałam, że mak trzeba długo gotować, mielić przez maszynkę do mięsa, a potem jeszcze zrobić z niego ciasto i to najlepiej zawijane, w formie rolady. W końcu przyszedł czas, by zmierzyć się z tym zadaniem, ale według mojego, prostszego sposobu. Nie do końca wiedziałam, co z moich planów wyjdzie. Ostatecznie się nie zawiodłam, bo makowiec wyszedł jak marzenie, a jego przygotowanie wcale nie zajęło dużo czasu. Po pierwsze mak gotowałam tylko przez 30 minut, potem chwilę rozdrabniałam go zwykłym ręcznym blenderem, no i obyło się bez pieczenia, a efekt zdecydowanie jest satysfakcjonujący 🙂

makowiec4Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na okrągłą formę do ciasta:
(czas przygotowania: ok. 1 godzina + 1 godzina mrożenia)
2 szklanki maku
1/2 szklanki sezamu
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
10 suszonych daktyli
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki migdałów blanszowanych
3 łyżki wiórków kokosowych
6 suszonych moreli
skórka otarta z 2 pomarańczy
3 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu lub innego płynnego słodzidła
2 szklanki mleka roślinnego lub wody
2 łyżki stałej części mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
1 tabliczka gorzkiej czekolady, min. 70%

Przygotowanie:
1. Mak przesyp do garnka, zalej mlekiem lub wodą, zagotuj pod przykryciem. Następnie zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut. Po tym czasie, mak dokładnie odcedź na sicie wyłożonym gazą.

2. Przełóż do dużej miski, dodaj olej kokosowy i miksuj blenderem, aż masa będzie bardziej kleista (kilka minut).

3. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie odlej wodę z daktyli i wrzuć je do maku i ponownie zmiksuj.

4. Orzechy włoskie i migdały drobno posiekaj lub zmiel w młynku do kawy, zachowując drobne kawałki. Orzechy, sezam rodzynki, wiórki kokosowe, pokrojone w kostkę morele, syrop klonowy i startą skórkę pomarańczy dodaj do masy makowej i porządnie wymieszaj.

5. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę makową. Wyrównaj.

6. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Wylej czekoladę na makowiec i wstaw ciasto do zamrażarki na 5 minut. Wyjmij i udekoruj, czym chcesz 🙂 Ponownie wstaw do zamrażarki na minimum 1 godzinę lub do lodówki na całą noc.

makowiec3Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s