Ciastka korzenne dla Świętego Mikołaja

dobreobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Te ciasteczka to nasz Mikołajkowy zwyczaj. 5 grudnia wieczorem  przygotowujemy poczęstunek dla Świętego Mikołaja, który odwiedzi  nas późną nocą i zostawi prezenty w bucie lub pod poduszką. Przy okazji będzie mógł się posilić pysznym ciasteczkiem i szklanką mleka migdałowego, by ruszyć potem w dalszą podróżą. Czasem zostawiamy także dla Mikołaja piękne, czerwone jabłko, a rano znajdujemy je nadgryzione 😉 Naszych ciastek nie lukrujemy. Są wystarczająco słodkie i takie nam się podobają, bo wyglądają pięknie i naturalnie. Aromat unoszący się w domu podczas pieczenia tych ciasteczek wprowadza nas w świąteczny nastrój. Lubimy ten wieczór.

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na około 20 ciasteczek (ilość zależy od kształtu i wielkości foremek):
(czas przygotowania ok. 1 godzina i 20 minut)
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej jasnej
3/4 szklanki brązowego cukru pudru
1 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta soli
5 łyżek wody

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sodę, przyprawę piernikową, sól, olej i wodę. Zamieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto ręcznie. Jeśli jest taka potrzeba, możesz podsypać mąką. Ciasto będzie się trochę kruszyć, ale nie przejmuj się tym. Staraj się uformować kulę.

2. Na tym etapie zwykle ciasto wkłada się do lodówki,  potem rozwałkowuje i wycina ciasteczka. W tym przepisie ten sposób się nie sprawdził. Ciasto kleiło się do wałka, rwało a wycięte ciasteczka trudno było przenieść na blachę. Ciasto jest dość tłuste, więc po wałkowaniu, pod wpływem wyższej temperatury, zaczynało płynąć. Opracowałam więc inny sposób, który wydaje mi się bardziej efektywny a zarazem prostszy. Weź  dużą deskę do krojenia, najlepiej sprawdzi się szklana, ale możesz użyć też stolnicy lub blachy. Ważne, by zmieściła się do lodówki. Dłońmi spłaszcz i rozciągnij ciasto na całą wielkość deski, na grubość około 4 mm. Deskę z ciastem włóż do lodówki lub, jeśli temperatura na zewnątrz jest bliska 0 stopni, wystaw, przykryte folią, na balkon.

3. Po upływie pół godziny wróć z ciastem na blat kuchenny i zacznij wycinać ciastka. Kształty przekładaj po kolei na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta, pozostałego po wycinaniu, uformuj kolejną kulę. Często udaje się już bez ponownego chłodzenia ciasta. Ciasteczka piecz w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Mikołaj zostawia zwykle pusty talerzyk 🙂

dobre3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s