Spaghetti z brokułem i zielonym groszkiem

dobre1obróbka

Gdy nie masz czasu na gotowanie, Twoja lodówka świeci pustkami, do tego jesteś zły, głodny i zmęczony, wtedy możesz zamówić jakiegoś gotowca z knajpy obok, albo przyrządzić szybką, niewymagającą wysiłku pastę. Makarony są niezawodne, jeżeli chodzi o oszczędność czasu spędzanego w kuchni. Ja kocham makarony właśnie za to, że przyrządzenie ulubionej pasty to kwestia 20 minut, a kombinacji może być tyle, ile ludzi i smaków na świecie. Wszystko zależy od tego, jakie produkty masz aktualnie w kuchni. Pasta to takie danie, które może powstać z „niczego”, a efekt zwykle jest minimum zadowalający. Zapas makaronu w szafce zawsze powinieneś mieć, a w lodówce też coś się znajdzie 🙂

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 25 minut)
1 paczka makaronu spaghetti
1 duży brokuł
1 puszka groszku konserwowego
400 ml mleka kokosowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
1 łyżeczka estragonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
oliwa

Przygotowanie:
Obraną cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na rozgrzanej w oliwie. Brokuła podziel na małe różyczki i ugotuj na parze al dente. Brokuła i odsączony z wody groszek dodaj do cebuli i czosnku. Zalej mlekiem kokosowym i wrzuć pokrojone w paski lub w kostkę suszone pomidory. Dodaj wszystkie przyprawy. Podgrzej. W międzyczasie ugotuj makaron. Odcedzony przełóż do sosu. Wymieszaj. Smacznego! 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s