Pasztet z warzyw z rosołu

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Przepisem na rosół jeszcze się z Wami nie dzieliłam, więc kolejność mam odwróconą. Obiecuję, że wpis z przepisem na doskonały wegański rosół pojawi się już wkrótce. Tymczasem chciałam pokazać Wam prosty i szybki sposób na zrobienie pysznego pasztetu z warzyw, pozostałych po gotowaniu zupy. Czasem zastanawiamy się, co z nimi zrobić i gdy brakuje nam chęci lub pomysłu, po prostu je wyrzucamy. A szkoda! Bo wspaniale nadają się do recyklingowego pasztetu, który możecie zaserwować na przykład podczas Świąt 🙂 Pamiętajcie o tym, że warzywa zostawiły całą swoją moc w zupie, dlatego pasztet będzie potrzebował solidnej porcji przypraw.

Przepis ten powstał na potrzeby akcji organizowanej przez CIWF Polska, czyli polskiego oddziału Compassion in World Farming, który zaprosił mnie do współpracy przy projekcie „Ratujmy nasze antybiotyki”. Celem akcji jest wezwanie rządów w całej Europie do podjęcia działań, w celu zaprzestania nadużywania antybiotyków w hodowli zwierząt. Ze strony CIWF: „Stosowanie antybiotyków na fermach zwierząt wymyka się spod kontroli. Hodowcy używają antybiotyków nie tylko do leczenia chorych zwierząt. Większość – ok. 90% – podawana jest zapobiegawczo grupom zdrowych zwierząt, które w okropnych warunkach panujących na fermach mogłyby zachorować….Nadużywanie antybiotyków na fermach przemysłowych przyczynia się do kryzysu związanego z opornością na antybiotyki. Szacuje się, że z tego powodu do 2050 roku co 3 sekundy będzie umierać jedna osoba. Tylko w Polsce na fermach używa się rocznie prawie 600 ton antybiotyków, z czego prawie 90% podawanych jest masowo całym grupom zwierząt.” Więcej o akcji przeczytacie tutaj: http://www.ciwf.pl/antybiotyki oraz na www.proveg.com/pl/ratujmy-nasze-antybiotyki Blogerzy zaproszeni do współpracy przez CIWF mają zaprezentować roślinne alternatywy dla dań mięsnych, z których rezygnacja wydaje się być bardzo trudna, choć wcale taka być nie musi. Wystarczy zmienić sposób myślenia 🙂

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 1 formę:
(czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina pieczenia)
Porcja warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, por, cebula, kapusta)
1 szklanka suchego ryżu
1 szklanka suchej brązowej soczewicy
1/3 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
kilka suszonych grzybów gotowanych w rosole
lub moczonych przez noc w wodzie
1/3 szklanki oleju
2-3 łyżki sosu sojowego
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
1. Ostudzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski.

2. Soczewicę i ryż ugotuj w osobnych garnkach. Dodaj do warzyw wraz z olejem. Zblenduj ręcznym blenderem na gładką masę. Jeśli posiadasz malakser, na pewno pójdzie Ci szybciej.

3. Dodaj płatki owsiane i migdały. Utwardzą i zbiją masę, dzięki czemu pasztet będzie się lepiej kroił. Dodaj grzyby, natkę pietruszki, sos sojowy i przyprawy. Ponownie zmiksuj.

4. Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej pasztetową masę i piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw uchylone drzwiczki piekarnika, aby pasztet powoli obniżał swoją temperaturę. Po wyjęciu, pasztet musi całkowicie wystygnąć, abyś mógł zacząć go kroić. Smacznego! 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s