Ciastka digestive

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

W sklepach mamy zatrzęsienie różnego rodzaju ciastek. Półki uginają się pod ich ciężarem i kuszą kolorowymi opakowaniami. Niestety, według mnie, większość z ciastek sklepowych nie nadaje się w ogóle do jedzenia. Przeanalizowałam skład przypadkowych ciastek typu digestive, po które akurat sięgnęłam: mąka pszenna 57,5%, olej palmowy, cukier, mąka pszenna razowa 13%, syrop glukozowo-fruktozowy, sól, kwas winowy, emulgator E472e, melasa trzcinowa, wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu. Ok. Gdyby nie olej palmowy i prawdopodobnie E472e, byłyby całkowicie wegańskie, ale czy zdatne do spożycia? Zdecydowanie wolę ciastka digestive własnej produkcji 🙂 Robi się je szybciutko, nie musisz mieć wyższego skilla w kucharzeniu i możesz przygotować sobie zapas ciastek na kilka dni. Pamiętaj tylko, by przechowywać ciastka w szczelnym pojemniku. Wtedy postoją nawet dłużej, ale nie miałam okazji tego sprawdzić, bo u mnie zawsze szybko znikają 😉

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na ok. 20-25 ciastek
(czas przygotowania: ok. 30 minut)
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki cukru kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki wanilii w proszku
3/4 szklanki oleju kokosowego
4 łyżki mleka migdałowego*
2 łyżki wody (opcjonalnie)
szczypta soli
*jeżeli ciastka bardzo się kruszą, dodaj jeszcze odrobinę mleka

Przygotowanie:
1. Do dużej miski wsyp mąkę. Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy lub malakserze, ale nie za drobno. Niech będą wyczuwalne kawałki. Zmielone płatki wsyp do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, cukier i wanilię. Wymieszaj dokładnie i połącz z mokrymi składnikami, czyli rozpuszczonym olejem kokosowym i mlekiem migdałowym. Ciasto wymieszaj łyżką lub dłońmi i uformuj kulę.

2. Ciasto wałkuje się koszmarnie, dlatego ja odrywam kawałek ciasta i na blacie podsypanym odrobiną mąki, spłaszczam ciasto dłońmi na grubość około 4 mm, a potem szklanką wycinam okrągłe ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni i piekę 10-15 minut.

 

Reklamy

3 myśli na temat “Ciastka digestive

  1. Fajny przepis skorzystam 🙂 a w tych ciastkach jest najgorszy właśnie syrop glukozowo fruktozowy. Nie warto kupować niczego w czym się on znajduje.

    Polubienie

  2. Beznadziejny przepis…. ciasto po wszelkich probach nie chcialo sie ani walkowac ani urabiac… totalnie zle dobrane skladniki… chyba ze na owsiana kruszonke.. dopiero po dodaniu wiekszej ilosci mleka i puree z banana udalo mi sie zrobic ciastka

    Polubienie

    1. Przykro mi, ze ciastka nie wyszły. Ciastka digestive to ciastka kruche, więc ciasto w czasie wyrabiania i wycinania także się kruszą. W przepisie napisałam, że ciasto wałkuje się koszmarnie i jak to robić, żeby ciastka wyszły idealne. Mam nadzieję, że wykorzystałaś moje wskazówki. Robiłam te ciastka wielokrotnie i zawsze wychodziły, a efekt widać na zdjęciu. Czasem rzeczywiście musiałam dodać trochę więcej mleka lub 2 łyżki wody. Dopiszę to do przepisu.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s