Pasta z pieczonej papryki i marchwi

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

W sezonie jesienno-zimowym dużo częściej używam piekarnika. Dzisiaj piekę warzywa. Nie wiem, na czym polega magia pieczenia, ale przygotowane w ten sposób warzywa są o wiele bardziej aromatyczne, pachnące, po prostu pyszne. A co najważniejsze, mimo obróbki w wysokiej temperaturze, nie tracą tak dużo witamin i minerałów, jak to dzieje się w przypadku gotowania. Dziś chcę Wam pokazać przepis na super prostą pastę z papryki i marchwi. Możesz ją wykorzystać do przygotowania kanapek, lub jako dip do warzyw, a nawet włożyć do słoiczków i zrobić zapas na zimę. Pasta sprawdzi się również jako sos do makaronu lub ryżu. Pomysłów na jej wykorzystanie jest mnóstwo. Spróbujesz?

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki:
(czas przygotowania ok. 50 minut)
2 duże czerwone papryki
2 duże marchewki
2 papryczki chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
garść posiekanych listków kolendry
2 łyżki oliwy
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:
1. Marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Papryki i papryczki chilli przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni przez około 30 minut.

2. W tym czasie na małej patelni rozgrzej oliwę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek podsmażaj na oliwie przez około 5 minut. Odstaw na bok.

3. Gdy marchew i papryka będą miękkie, wyjmij je z piekarnika i pozwól chwilę ostygnąć. Do dużej miski włóż upieczoną marchew, obraną ze skóry czerwoną paprykę, papryczki chili, usmażoną cebulę i czosnek wraz z oliwą, suszone pomidory i listki kolendry. Zmiksuj całość blenderem na gładką pastę. Dodaj przyprawy, płatki drożdżowe oraz ocet. Wymieszaj i gotowe! 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s