Tajska zupa kokosowa

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

W chłodne popołudnia trzeba się trochę rozgrzać. Herbata z dodatkiem imbiru spełni swoje zadanie, ale gdy dodatkowo chcesz wrzucić coś na ząb, przygotuj tajską zupą kokosową. Ta zupa to połączenie smaku ostrego, słodkiego i kwaśnego, wspaniale aromatyczna, syta i cudownie rozgrzewająca. Ta kompozycja warzyw, przypraw i ziół sprawi,  że przeniesiesz się do gorącej Tajlandii 🙂 Koniecznie spróbujcie!

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 30 minut)
1 litr wywaru warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 papryczka chili
1 słoiczek marynowanej mini kukurydzy
1 kostka naturalnego tofu
1 łodyga trawy cytrynowej
2 cm korzenia imbiru
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczka soli himalajskiej
400 ml mleka kokosowego
sok z połowy limonki
trochę oleju kokosowego
do podania: makaron ryżowy, listki kolendry

Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj pastę curry. Podsmaż.

2. Papryczkę chili oczyść z nasion i posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wrzuć do garnka. Dodaj przekrojoną na pół trawę cytrynową, paprykę i cukinię pokrojoną w paseczki, mini kukurydze oraz przyprawy. Podsmażaj kilka minut.

3. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego. Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na złoto. Dodaj do warzyw. Zalej bulionem, posól i zagotuj.

4. Na koniec zdejmij z ognia, wlej sok z limonki oraz mleko kokosowe. Zamieszaj. Podawaj z makaronem ryżowym i świeżą kolendrą.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

2 myśli na temat “Tajska zupa kokosowa

  1. Właśnie zrobiłam 🙂 wyszła rewelacyjnie, choć żałuję, że nie udało mi sie znaleść trawy cytrynowej, bo na pewno byłaby jeszcze pyszniejsza 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s