Puszyste, pełnoziarniste placki z jabłkami

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Placki z jabłkami wszyscy znają i lubią. Każdy ma na nie swój sposób. Jedni trą jabłka na tarce, inni kroją na plastry, ja kroję w kostkę. Placki to chyba tradycja w każdym domu. Moja Jagoda je uwielbia. Choć nie przepadam za daniami na słodko, dla niej smażę je z przyjemnością i razem z nią zajadam. Te placki powstały z mieszanki mąki orkiszowej jasnej i ciemnej. Zamiast jajka dodałam 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody (o zamiennikach jajek napiszę dla Was wkrótce). Mleko krowie zastąpiłam mlekiem migdałowym. Dodałam także ocet, aby dodać plackom puszystości. Mam nadzieję, że Wam zasmakują 🙂

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na około 10 dużych placków:
(czas przygotowania ok. 30 minut)
2 jabłka, u mnie ligole
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej, typ 700
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej, typ 1850
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego, u mnie migdałowe
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki brązowego cukru, lub płynnego słodzidła
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Obie typy mąk wsyp do miski, dodaj cukier, sodę, cynamon i sól. Do szklanki wsyp siemię lniane, dodaj 3 łyżki wody i poczekaj aż zrobi się glut. Do drugiej szklanki wlej mleko i łyżkę octu jabłkowego. Zamieszaj i wlej do miski z mąką. Dodaj pozostałe pół szklanki mleka oraz glut z siemienia lnianego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj jabłka i jeszcze raz zamieszaj. Smaż placki z obu stron na rozgrzanym oleju aż pięknie się zrumienią ❤Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s