Dynia pieczona w marynacie z czosnku, wędzonej papryki i garam masala

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Banalnie proste, a jakże pyszne, sezonowe danie. Pieczona dynia w aromatycznej marynacie, podana w towarzystwie ryżu i sałatki ze świeżych warzyw to idealna propozycja na weekendowy, jesienny obiad. Ja taką dynię lubię także podjadać bez dodatków, np. na kolację. Poprawia mi nastrój w zimne, deszczowe wieczory 🙂 Nie będę się dłużej rozpisywać na temat wspaniałego smaku pieczonej dyni. Po prostu spróbujcie 🙂

dobre3obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania ok. 50 minut)
500 g obranej dyni hokkaido
1/3 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:
W misce przygotuj marynatę. Wlej oliwę, dodaj, obrane i przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dynię pokrój w plastry o szerokości około 1-2 centymetrów. Włóż je do marynaty i dłońmi posmaruj dokładnie każdy kawałek dyni. Odstaw dynię zamoczoną w marynacie na około 15 minut. Po tym czasie układaj plastry dyni w żaroodpornym naczyniu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 25 minut.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy