Brownie z fasoli i bananów

konkurs1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Brownie to czekoladowe ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej. Oryginalny przepis składa się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i odrobiny mąki. Jest ciężkie, wilgotne, trochę zakalcowate, ale właśnie taki jest jego urok. Przepis, który chciałam Wam dziś pokazać to całkowicie roślinna wersja tego popularnego ciasta. Dodatkowo możesz się nim zajadać bez wyrzutów sumienia, bo składa się z samych zdrowych składników. Jest bardzo smaczne, a fasola w tym przepisie jest właściwie niewyczuwalna.

konkurs2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na formę o wymiarach ok. 30×14 cm:
(czas przygotowania: 10 minut + 45 minut pieczenia)

3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub 2 puszki
2 banany
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki syropu daktylowego lub innego płynnego słodu
5 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Fasolę opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem, przełóż do miski. Dodaj połamane na mniejsze kawałki banany i zmiksuj blenderem. Dodaj masło orzechowe, syrop, kakao, sodę i proszek do pieczenia, zamieszaj łyżką i ponownie zmiksuj na gładko.

2. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, wyrównaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Ciepłe smakuje najlepiej 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s