Orientalne, ciecierzycowe kotleciki z dyni i komosy ryżowej (bezglutenowe)

bardzodobreobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Sezon na dynię w naszej kuchni trwa. Kombinujemy, dusimy, pieczemy, marynujemy. Uwielbiam dynię za to, że uroczo wygląda, za jej cudnie pomarańczowy kolor, słodki smak i bogactwo wartości odżywczych. Jedyne, czego w dyni nie lubię, to jej obierania, ale z tym sobie jakoś radzimy. Najwygodniejszy sposób, aby oddzielić dynię od skóry jest jej upieczenie. Wtedy skóra sama odchodzi. Jednak nie zawsze mam ochotę włączać piekarnik. Wtedy pozostaje metoda na rzeźnika 🙂 Tak zrobiłam tym razem. Z mojej pięknej dyni hokkaido miało powstać aromatyczne curry z komosą ryżową. Niestety, z uwagi na wiele zajęć w tym dniu, nie przypilnowałam dyńki, jak należy i z dyni powstał mus. Nie pozostało mi nic innego, jak zmienić plany obiadowe i przygotować orientalne kotleciki. Wyszły niesamowicie dobre.

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na około 20 kotlecików:
(czas przygotowania: ok. 30 minut)
ok. 500 g dyni hokkaido obranej i pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki komosy ryżowej
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 centymetr korzenia imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczka soli himalajskiej + odrobina
kilka gałązek posiekanej, świeżej kolendry
olej kokosowy do smażenia
1 szklanka wody + 1 szklanka wody

dobre5obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Przygotowanie:
1. W dużym garnku lub głębszej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz starty na tarce czosnek i imbir. Po chwili dodaj dynię i zalej szklanką wody. Przykryj garnek pokrywką i duś około 10 minut aż dynia się rozpadnie i powstanie mus. Dodaj wszystkie przyprawy.

2. W drugim, mniejszym garnku ugotuj komosę ryżową, zalewając ją jedną szklanką wody i lekko osalając. Gotuj pod przykryciem, aż komosa wchłonie całą wodę, a ziarenka się otworzą.

3. Przyprawiony mus dyniowy oraz ugotowaną komosę przełóż do dużej miski. Wymieszaj porządnie łyżką. Dodaj pół szklanki mąki z ciecierzycy oraz posiekaną kolendrę i ponownie wymieszaj.

4. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej olej kokosowy. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki i układaj na patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor. Smacznego!

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Reklamy

5 myśli na temat “Orientalne, ciecierzycowe kotleciki z dyni i komosy ryżowej (bezglutenowe)

    1. Przykro mi, że zrobiło Ci sie słabo ale trochę dystansu…użyłam tego słowa jako metafory 😊 w znaczeniu kogoś niedelikatnego, działającego siłą…to taka gra słów właśnie nawiązująca do weganizmu…lubię bawić się słowem i ja siebie weganką nie nazywam 😊

      Polubienie

  1. Staram się złapać dystans, ale po ostatnim zalewie informacji z fb trochę jest mi z tym ciężko, ale zrozumiałam intencję, myślałam, że blog jest wegański, pozdrawiam

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s