Żytnie gnocchi dyniowe z sosem pieczarkowym

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Gnocchi dyniowe to chyba jedne z najprostszych klusek do zrobienia. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko dwóch składników: musu z dyni i mąki. Do tego odrobina soli i ciasto na gnocchi gotowe. Te kluski są pyszne, mięciutkie i mają piękny, pomarańczowy kolor. Podane z ulubionym sosem mogą stanowić naprawdę ciekawy posiłek zarówno na co dzień, jak i na przyjęcie gości. Jestem pewna, że będą smakowały i starym, i młodym 😉

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 4 porcje gnocchi:
(czas przygotowania: ok. 25 minut)
2 szklanki musu z dyni
3 szklanki mąki żytniej, typ 720
1/2 łyżeczki soli

Składniki na sos:
(czas przygotowania: ok. 25 minut)
1 kg pieczarek
1 cebula
1 puszka mleka kokosowego
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
oliwa lub olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj mus z dyni i sól. Zamieszaj i uformuj z ciasta kulę. W pogotowiu miej dodatkową szklankę mąki do podsypywania ciasta, gdyby za bardzo kleiło się do dłoni.

2. Dłońmi odrywaj kawałki ciasta i  roluj w wałeczki na posypanym mąką blacie. Nożem tnij po skosie małe, ok. 1,5 centymetrowe kluski. Wrzucaj do garnka z wrzącą wodą i gotuj kilka minut, aż kluski wypłyną na wierzch. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz i układaj jeden obok drugiego, żeby się nie posklejały.

3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub olej kokosowy. Cebulę pokrój w kostkę i podsmażaj 2-3 minuty. Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Dodaj do cebuli. Podsmażaj aż pieczarki staną się rumiane. W trakcie smażenia możesz odlać z patelni wodę, którą puściły grzyby. Wtedy przyspieszysz czas smażenia. Zdejmij pieczarki z ognia. Zalej mlekiem kokosowym, posól i popieprz. Na koniec dodaj posiekany koperek i dokładnie zamieszaj. Na talerzu układaj kluski i polej gotowym sosem. Smacznego! 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

4 thoughts on “Żytnie gnocchi dyniowe z sosem pieczarkowym

  1. Witam 🙂 mam pytanie odnosnie typu maki. Mam zytnia pelnoziarnista typ 2000. Czy wyjda z niej odpowiednie kluseczki? Czy raczej do tego typu potrawy sie nie nadaje? Dziekuje za odpowiedz 🙂

    Polubienie

    1. Taka mąka może być zbyt ciężka i kluski mogą być twarde. Można wymieszać mąkę jasną i ciemną, ale gnochci na pewno nie będą takie miękkie i lekkie, jak z samej jasnej mąki 😉

      Polubienie

      1. Dziękuję za odpowiedź. Nie będę w takim razie ryzykować i zrobię je z odpowiedniego typu mąki 🙂

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s