Zwyczajna i najlepsza szarlotka

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

A dziś piekę sobie takie klasyczne, choć całkowicie roślinne ciasto 🙂 Domową szarlotkę na kruchym spodzie lubi chyba każdy. Moja córka uwielbia z ciasta wyjadać kruszonkę, więc specjalnie dla niej kruszonki na naszej szarlotce jest sporo 🙂 Zapraszam po przepis 🙂

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 30 minut

Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki orkiszowej, jasnej
1/2 szklanki cukru kokosowego
3/4 szklanki oleju kokosowego
nasiona z 1 laski wanilii

Składniki na mus jabłkowy:
1 kg antonówek lub innej kwaśniej odmiany jabłek
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
odrobina wody

Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnuszka, dodaj łyżkę oleju kokosowego, cukier oraz cynamon. Praż przez chwilę. Podlej wodą i duś do miękkości.

2. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i utnij 2/3 ciasta. Pozostałą 1/3 schowaj z powrotem do lodówki. Formę wysmaruj olejem kokosowym i uformuj spód ciasta, dokładnie wyklejając brzegi. Widelcem porób w cieście dziurki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

3. Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nie masę jabłkową. Z pozostałej części ciasta zrób kruszonkę, ścierając je na tarce o grubych oczkach. Piecz jeszcze około 40 minut. Smacznego!Szlaczek 7 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

One thought on “Zwyczajna i najlepsza szarlotka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s