Leczo z papryki, cukinii i dyni

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Na zewnątrz robi się coraz chłodniej, a my mamy większą ochotę na rozgrzewające, pożywne dania. Leczo to chyba jedno z najprostszych i najtańszych jesiennych potraw. Sezon na paprykę, cukinię i dynię trwa, więc ceny tych warzyw są obecnie najniższe w całym roku. Z kilku warzyw możesz ugotować wielki gar leczo, który wyżywi rodzinę przez kilka dni. Ewentualnie, zapakuj gorące leczo do słoików, zapasteryzuj i podaj na obiad w środku zimy. Z przygotowaniem leczo poradzi sobie każdy. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa w kostkę, odpowiednio przyprawić i jedzenie robi się samo. W dodatku szybko Ci się nie znudzi, bo każdego dnia leczo możesz podać z czym innym. Z ryżem, z dowolną kaszą, z chlebem, czy z makaronem. Ja lubię zajadać leczo samo, jak zupę 🙂

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na około 6 porcji:
(czas przygotowania: ok. 35 minut)
2 czerwone papryki, lub w różnych kolorach
1 cukinia
400 g obranej dyni
1 kg pomidorów polnych
1 cebula
3 ząbki czosnku
szklanka przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki curry
szczypta chilli
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy
posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:
1. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i starty na tarce czosnek. Starannie umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Cukinię i obraną ze skóry dynię umyj i pokrój w podobną kostkę. Warzywa dodaj do cebuli i czosnku. Podsmażaj przez chwilę.

2. W tym czasie sparz pomidory, usuń skórkę i dowolnie pokrój. Dodaj do pozostałych warzyw. Zalej szklanką wody, posól i popierz. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu ok. 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.

3. Zdejmij pokrywkę, dodaj wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy. Gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj, z czym chcesz. Smacznego 🙂Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s