Jesienna jaglanka

dobreobróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Weekend zbliża się wielkimi krokami. Z utęsknieniem czekamy na poprawę pogody, ale trzeba być przygotowanym na to, że w sobotni poranek nie wyskoczymy radośnie z łóżka i nie pobiegniemy na rozbudzający, poranny, jesienny spacer w promieniach słońca. W ponury dzień pozwólmy sobie na odrobinę lenistwa. Zaparzmy gorącą, aromatyczną kawę i przygotujmy porządne, zdrowe i energetyczne śniadanie. Plusem takiej pogody jest to, że wreszcie możemy poświęcić więcej czasu na przygotowanie posiłku. Ja proponuję pyszną, jesienną jaglankę. To śniadanie naprawdę poprawia nastrój i jest w stanie zwalczyć jesienną chandrę. 

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na 2 porcje:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
8-10 śliwek węgierek, lub innych
1 jabłko, najlepiej Szara Reneta
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki syropu klonowego lub innego słodu do kaszy + 2 łyżki do owoców
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki maku
1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
olej kokosowy

Przygotowanie:
1. Suchą kaszę przepłucz na sicie zimną wodą, a potem przelej wrzątkiem. Przełóż do rondelka i zalej mlekiem. Gotuj do miękkości i całkowitego wchłonięcia płynu. Dodaj syrop klonowy, wiórki kokosowe, mak i orzechy. Dokładnie wymieszaj.

2. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ósemki. Jabłko umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Upraż na nim pokrojone śliwki i jabłko z dodatkiem syropu klonowego i cynamonu. Praż owoce aż zmiękną i się zrumienią.

3. Gotową kaszę przełóż do miseczek. Wierzch udekoruj owocami. Smacznego!Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

 

Reklamy

One thought on “Jesienna jaglanka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s