Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, cukinią i marchewką

dobreobróbka

Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Choć lato kalendarzowe nadal trwa, w tym roku mentalnie pożegnaliśmy je z początkiem września. Powoli mówimy „do widzenia” także letnim owocom i warzywom. Ja na przykład najbardziej tęsknić będę za pomidorami. Choć w marketach są dostępne przez cały rok, to zimą wcale ich nie kupuję. Zimowe pomidory są pozbawione życia, smaku, zapachu i wartości odżywczych. Zwyczajnie mi nie smakują. Ich miejsce zastąpią od czasu do czasu małe odmiany pomidorów: koktajlowe, truskawkowe, czy cherry. Na szczęście mam alternatywę w postaci przecierów, które skrzętnie przygotowywałam przez cały tydzień, więc zapas na zimniejsze miesiące jest 🙂 A tymczasem korzystam jeszcze z ostatnich świeżych pomidorów i przygotowuję pyszny makaron z aromatycznym sosem. Spróbuj i Ty! 🙂

dobre2obróbka

Szlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na ok. 4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 30 minut)
2 kg świeżych pomidorów polnych
2 średnie marchewki
1 mniejsza cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
2 łyżki jogurtu sojowego, lube wegańskiej śmietany
oliwa do smażenia
paczka dowolnego makaronu, u mnie orkiszowy
natka pietruszka i płatki drożdżowe do posypania

Przygotowanie:
1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i zeszklij na oliwie.

2. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli i czosnku.

3. Jeżeli masz wyciskarkę wolnoobrotową, to wystarczy pomidory pokroić na ćwiartki i przecisnąć przez wyciskarkę z sitkiem o większych oczkach. Do zrobienia sosu z pomidorów, możesz także użyć zwykłego ręcznego blendera. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski i zblenduj na gładki sos. Sos przelej na patelnię i odparowuj na dużym ogniu przez około 10 minut.

4. Dodaj wszystkie przyprawy, pokrojone w paseczki suszone pomidory i gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec potraktuj sos jogurtem sojowym. Podawaj z makaronem, natką pietruszki i płatkami drożdżowymi.Szlaczek 2 wordpress WEGEWEDA

Reklamy

2 thoughts on “Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, cukinią i marchewką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s