Budyń morelowy

dobre1obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

W weekend zachciało nam się czegoś słodkiego, a jednocześnie zdrowego i szybkiego w przygotowaniu. Budyń! To było to, na co mieliśmy ochotę. W planie był czekoladowy. Ostatecznie wyszedł morelowy i to bardzo smaczny! Jeżeli Wy też macie smaka na mały deser, to wypróbujcie ten. Korzystajmy z owoców sezonowych, bo zimą wybór będzie ograniczony 😉

dobre2obróbkaSzlaczek wordpress WEGEWEDA

Składniki na około 3-4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 20 minut)

2 szklanki mleka roślinnego, u mnie jaglane
około 8 sztuk moreli
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki wody

Przygotowanie:
1. Morele wypestkuj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do małego garnka. Wlej wodę , dodaj 1 łyżkę cukru i duś pod przykryciem przez kilka minut, aż morele się rozpadną i będą miękkie. Ostudź i zmiksuj blenderem na gładki mus.

2. Z dwóch szklanek mleka odlej pół. Półtorej szklanki mleka zagotuj, a do pozostałej połowy dodaj skrobię i cukier. Dokładnie wymieszaj tak, by nie było grudek. Przelej do gotującego się mleka. Dodaj zmiksowane morele i zagotuj. Przez cały czas mieszaj, aż budyń stanie się gęsty. Zdejmij z ognia i przelej do miseczek lub pucharków. Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s